czwartek, 13 grudnia 2012

Smakowicie dnia dzisiejszego :)

Ostatnio pokochałam siedzenie w kuchni i pichcenie rożnych smakołyków mężowi i mojemu dziecku. Dobrze ze wszystko im smakuje i często powracają do tego co podbija podniebienie za pierwszym razem :)

Wiec dziś pokaże Wam idealny deserek który przyniosłam kiedyś od mojej mamy troszkę go ulepszyłam i teraz podbije Wasze serduszko :)
A mowa o pewnej słodkiej dziwności czyli salcesonie na słodko :)


Składniki :

kostka margaryny
1/2 szkl mleka
3 łyżki kakao
3/4 szkl żelatyny 2 jabłka
porządną garść bakalii 
2 paczki herbatników szkolnych tych większych.
butelka plastikowa po 1,5 wodzie gazowanej, obciąć ja do polowy i dolna część dobrze wysuszyć.


Przygotowanie :

margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować a następnie przestudzić.

Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie po czym dodać do cieplej masy dobrze mieszając  Jabłka obrać i pokroić w mniejsza kostkę. Herbatniki pokruszyć na większe kawałki i dodać wszystko do masy wraz z bakaliami po czym delikatnie wymieszać. 
Następnie tak przygotowana masę włożyć do dolnej części butelki po czym odstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Jak zastygnie obciąć butelkę tak by szlo wyciągnąć z niej gotowy salceson.

A wszystko po ukrojeniu prezentuje się tak :





Życzę Wam smacznego i powiem ze tym deserem podbijecie czyjeś serduszko :*

16 komentarzy:

  1. Dziękuję, biorę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och mniam, jakie pyszotki...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwego salcesonu nie lubię, ale taki bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglda jak mięsny salceson którego nie lubię i nie jadam, ale czytając składniki już wyobrażam sobie, jakie to musi być pyszne ! :)) Ty kuchareczko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli smakuje tak samo dobrze jak wygląda to nie mam wątpliwości co do tego zdobytego serca:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba spróbuję podbić tym jedno serce, ale będę zmuszona usunąć bakalie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm, dobre! ciekawie podane, salceson :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo interesująco i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki Tobie tez często robię ten deser, jestem w obserwujących i zapraszam do siebie , pozdro

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj...znowu ten cudowny przepis...najwyższy czas go wypróbować, będzie idealny na święta :D

    OdpowiedzUsuń