Wiec dziś pokaże Wam idealny deserek który przyniosłam kiedyś od mojej mamy troszkę go ulepszyłam i teraz podbije Wasze serduszko :)
A mowa o pewnej słodkiej dziwności czyli salcesonie na słodko :)
Składniki :
kostka margaryny
1/2 szkl mleka
3 łyżki kakao
3/4 szkl żelatyny 2 jabłka
porządną garść bakalii
2 paczki herbatników szkolnych tych większych.
butelka plastikowa po 1,5 wodzie gazowanej, obciąć ja do polowy i dolna część dobrze wysuszyć.
Przygotowanie :
margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować a następnie przestudzić.
Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie po czym dodać do cieplej masy dobrze mieszając Jabłka obrać i pokroić w mniejsza kostkę. Herbatniki pokruszyć na większe kawałki i dodać wszystko do masy wraz z bakaliami po czym delikatnie wymieszać.
Następnie tak przygotowana masę włożyć do dolnej części butelki po czym odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Jak zastygnie obciąć butelkę tak by szlo wyciągnąć z niej gotowy salceson.
A wszystko po ukrojeniu prezentuje się tak :
Życzę Wam smacznego i powiem ze tym deserem podbijecie czyjeś serduszko :*
Dziękuję, biorę kawałek :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńOch mniam, jakie pyszotki...:)
OdpowiedzUsuńMogę jeszcze jeden...?
UsuńPrawdziwego salcesonu nie lubię, ale taki bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńSuper! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwyglda jak mięsny salceson którego nie lubię i nie jadam, ale czytając składniki już wyobrażam sobie, jakie to musi być pyszne ! :)) Ty kuchareczko :)
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszne !
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak samo dobrze jak wygląda to nie mam wątpliwości co do tego zdobytego serca:):)
OdpowiedzUsuńChyba spróbuję podbić tym jedno serce, ale będę zmuszona usunąć bakalie ;)
OdpowiedzUsuńmmmm, dobre! ciekawie podane, salceson :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo interesująco i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada :p
OdpowiedzUsuńdzięki Tobie tez często robię ten deser, jestem w obserwujących i zapraszam do siebie , pozdro
OdpowiedzUsuńOj...znowu ten cudowny przepis...najwyższy czas go wypróbować, będzie idealny na święta :D
OdpowiedzUsuń